Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εκδρομή Κυριακής 20/10/2013



Κυριακή 20/10/2013 σας περιμένουμε στις 08:30 στον ποδηλατόδρομο (Φραντζή & Ελευθερίας) για μια ποδηλατική εκδρομή μέχρι την ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ.
   
Η διαδρομή θα είναι κυκλική, 73 χιλιομέτρων στο σύνολο της και θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε με τη σειρά τα εξής χωριά: Αμούρι, Λειανοκλάδι, Ροδωνιά, Καριά, Παλιούρι, Καστρί,  Μεσοποταμία, Σπερχειάδα, Κάτω Καλλιθέα, Αγ.Σώστη, Καλύβια Μεσοχωρίου, Συκά, Βασιλικά, Λαδικου, Μαγούλα, Λουτρά Υπάτης, Μεξιάτες, Κομποτάδες.

Λεπτομέρειες: http://ridewithgps.com/routes/3533376

Η διαδρομή είναι μικτού εδάφους(ασφάλτος και χώμα), κατάλληλη και για ποδήλατα δρόμου( με τρακτερωτά λάστιχα κατά προτίμηση), χωρίς ανηφόρες, κατάλληλη για όλους τους ποδηλάτες με μια υποτυπώδη αντοχή σε πολλά χιλιόμετρα και που γνωρίζουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
 
Από το πανέμορφο πλατανόδασος στο Παλιούρι

Να έχετε μαζί σας αρμυρά και γλυκά σνακ, αρκετό νερό και κατάλληλο ρουχισμό. Επίσης οπωσδήποτε σαμπρέλες και κολλητικά.


* ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: http://podilateslamias.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html



Στην Σπερχειάδα την ίδια μέρα διεξάγεται το παζάρι (εμποροπανήγυρις) που υπόσχεται όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή εμπειρία, με άρωμα από τα παλιά και ευκαιρία όλοι οι επισκέπτες να γευτούν πλούσια τοπικά εδέσματα όπως ψητό σούβλας, γάστρας, σουβλακι, λουκάνικο, παραδοσικές πίτες !!! Επίσης εκει θα βρείτε τεράστια ποικιλία από τοπικά προΐονα(καρύδια, μέλι, τσίπουρο, κρασί, χυλοπίτες, τραχανά, κάστανα, και πολλά ακόμη.



Το παζάρι έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι των  ορεινών και καμπίσιων  χωριών έφερναν τα προϊόντα τους  και τα αντάλλασαν. Φυσικά, μαζί με την ανταλλαγή των προϊόντων, στο παζάρι  γινόταν και άλλων ειδών συναλλαγές και συνα­ντήσεις όπως  συνοικέσια, νυφοπάζαρα. Άλλαζαν σκέψεις και μηνύματα πολιτικής φύσεως. 

Σήμερα, σε μια εποχή που η πρόσβαση σε κάθε είδους προιόντων είναι άμεση και εύκολη το παζάρι ζει περισσότερο ως έθι­μο παρά ως εμπορική δραστηριότητα με σύσσωμη την νεολαία της Δυτικής Φθιώτιδας να συμμετέχει σε αυτό.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου